Polska wódka jeszcze bardziej polska

13 stycznia 2013 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych z dnia 25 maja 2012 r. (Dz.U. 2012, poz. 800), która zmieniła wymagania, jakie musi spełnić napój spirytusowy, aby mógł być oznakowany oznaczeniem geograficznym „Polska Wódka/Polish Vodka”. Dokonano ograniczenia surowców rolniczych, z których będzie możliwy wyrób Polskiej Wódki/Polish Vodka do żyta, pszenicy, jęczmienia lub pszenżyta albo ziemniaków, uprawianych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Ponadto wprowadzono wymóg by cały proces wyrobu takiej wódki odbywał się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Przepis powyższej ustawy brzmi teraz w następujący sposób:

„Polska Wódka/Polish Vodka to:
1) wódka niezawierająca dodatków innych niż woda albo
2) wódka smakowa o nadanym dominującym smaku innym niż smak surowców użytych do jej wyrobu, zawierająca naturalne środki aromatyczne, a w szczególnych przypadkach barwniki, o maksymalnym poziomie cukru wyrażonym jako cukier inwertowany nieprzekraczającym 100 gramów na litr czystego alkoholu
– otrzymana z alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego uzyskanego z żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa lub pszenżyta albo ziemniaków, uprawianych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, której wszystkie etapy wyrobu odbywają się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i która może być leżakowana w celu nadania jej szczególnych właściwości organoleptycznych.”

Łukasz Mizera – radca prawny